HAP  harmonie van lichaam en geest
KI  innerlijke kracht
Do  de wil/weg om iets te bereiken

Al jaren worden de Hapkido (zelfverdediging) trainingen verzorgd door sensei Jan Simons, een hoog gekwalificeerde instructeur (4e Dan Hapkido, 7e Dan Taekwondo).

De technieken die je leert tijdens de training zijn bedoeld voor praktische situaties, waarin zelfverdediging van belang is. Voorbeelden van zelfverdeding zijn: verdedigen tegen grepen, verwurgingen, stoten, trappen en gewapende aanvallen. Uiteraard blijft het niet bij slechts afweren; controleren van de aanvaller en eventueel uitschakelen zijn even belangrijk.

Hapkido kent een breed arsenaal aan technieken en wordt dan ook wel een complete vechtkunst genoemd.

  • valbreken (nakbub)
  • bevrijdingstechnieken
  • trap- en stoottechnieken
  • gewrichtsklemmen
  • drukpunten
  • werptechnieken
  • wapens: stok 30 cm (danbong), mes (kal), pistool

Valbreken (nakbub)
Om werptechnieken te oefenen en geworpen te kunnen worden, dient men goed te kunnen valbreken. Vandaar dat men deze technieken vaak vanaf het allereerste stadium al leert. Omdat men in alle mogelijke richtingen neer kan komen, dient men zowel voorwaarts als zijwaarts en achterwaarts te kunnen vallen. De twee voornaamste manieren om de energie van een val onschadelijk te maken, zijn het afslaan en het doorrollen.

Bevrijdingstechnieken
Hand, pols, schouder, kledingaanval, omklemming en verwurgingen.

Gewrichtsklemmen
Vinger, pols, elleboog, schouder, nek, knie en enkel klemmen. Gewrichtsklemmen vormen een belangrijk onderdeel van hapkido zelfverdediging. Door een gewricht te buigen, draaien of te strekken (of een combinatie hiervan) kan een tegenstander worden gecontroleerd of zelfs onschadelijk worden gemaakt. Klemmen zijn het doeltreffends wanneer een tegenstander eerst uit evenwicht wordt gebracht.

Drukpunten
Drukpunten / pressure points, zijn vitale delen in het lichaam die veel gebruikt worden in Hapkido technieken. Druk op deze punten kan een hevige pijn veroorzaken bij de tegenstander. De technieken met drukpunten worden in het Koreaans Suchim Dobeop genoemd. Bij het trainen van pressure points is het belangrijk om de gevaren van het gebruik van pressure points niet te onderschatten. Het is daarom dat deze technieken alleen aan gevorderde leerlingen worden geleerd.

Werptechnieken
Er zijn verschillende werptechnieken zoals beenvegen, heupworpen, schouderworpen, offerworpen, schaartechnieken en kanteltechnieken. Voordat men een tegenstander kan werpen, is het noodzakelijk deze eerst uit evenwicht te halen. Vervolgens wordt vaak het lichaam onder het kantelpunt geplaatst om zo de tegenstander zonder al teveel fysieke inspanning te kunnen gooien. Belangrijk is dat de kracht uit de benen wordt gehaald en niet uit de rug of armen. De verdedigingstechnieken tegen worpen (counter) worden in verschillende fases geleerd.

Wapens
Leer je verdedigen tegen diverse aanvallen met een wapen, zoals mes, pistool en stok.

Kom langs voor 3 gratis proeflessen. Je bent van harte welkom.
Vanaf 16 jaar.

%d bloggers liken dit: